duminică, 26 februarie 2012

Refinantare credit - cum sa nu iei teapa!

Refinantarea poate ascunde o teapa daca nu te informezi in prealabil. De regula, oamenii cred ca au facut o mare afacare daca le-a scazut rata lunara dupa ce s-au refinantat.

Nu este insa intotdeauna asa. Sunt 2 situatii cand banca te poate pacali:

1. Extinderea perioadei de creditare

Prelungirea perioadei de rambursare este principalul truc prin care un credit scump poate fi ascuns. Cu cat perioada este mai lunga, cu atat rata lunara scada, iar suma totala pe care o vei plati se majoreaza.

Orice banca se poate folosi de acest truc pentru a-ti arata ca oferta lor este avantajoasa (pentru ei, bineinteles). Daca vrei sa aflii daca este cu adevarat buna si pentru tine, cere-le urmatorul lucru: sa calculeze rata lunara la noul credit pentru exact soldul ramas de rambursat si perioada ramasa de plata la creditul actual.

2. Credite cu dobanda introductorie

Daca a trecut primul test, nu inseamna ca oferta prezentata este 100% ok. Anumite oferte sunt concepute sa ofere clientilor rata mai mici pentru o perioada scurta de timp (de regula 1 an), dupa care clientul va plati rate majorate.

Sunt acele credite in care rata dobanzii este fixa la inceput, iar apoi devine varibila, dupa o formula de tipul marja fixa + indice referinta. Daca dobanda de acest gen, cere atunci sa iti calculeze rata lunara tinand cont de dobanda ulterioara (cea majorata). De asemenea, cere si un grafic de rambursare al noului credit, pentru a vedea cum se modifica rata in timp.

Poti face si singur aceste calcul folosind un calculator online de grafic de rambursare al creditului.

Daca si dupa ce creditul iese din perioada promotionala, rata lunara este mai scuzuta decat cea actuala, atunci oferta ti s-ar putea potrivi.

Decizia finala depinde de cat de mult te ajuta sa economisesti noul credit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu