luni, 29 august 2011

Rate la banca vs. chirie

Intre a sta cu chirie si a cumpara o locuinta prin credit, eu prefer creditul.


1. Din pdv la confortului, chiria este extrem de neplacuta in Romania. Chiriasii nu au niciun fel de drepturi, desi platesc la fel ca toti locatarii din acel bloc. Confortul este jalnic in majoritatea cazurilor, incepand de la aspectele de baza, precum zugraveala, mobila si pana la electrocasnice decente si posibilitatea de a avea un aer conditionat. Trebuie sa suporti vizita proprietarului oricand doreste acesta.

2. Financiar vorbind, chiria reprezinta o cheltuiala in timp ce creditul iti permite sa mai acumulezi o parte din bani. Practic, la un credit, la capitolul cheltuieli intra doar dobanda si comisioanele aferente, in timp ce principalul reprezinta o suma economisita pentru tine (se recupereaza la vanzarea imobilului, atunci cand te muti).

In cazul in care cumperi la un pret scazut - asa cum sunt cele de acum - ai sanse mari sa obtii si un castig de capital (prin vazarea la un pret mai mare decat cel de cumparare).

Singurul caz in care nu trebuie sa te gandesti la credit e atunci cand stai o perioada scurta intr-un oras. Dar daca te gandesti ca nu vei parasi orasul respectiv cel putin 5 ani, chiria cam iese din peisaj.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu